Interieur reinigen

De meeste informatie die je op AutoWasGids.nl vindt heeft betrekking op het uiterlijk van je auto. Natuurlijk staan we ook even stil bij het schoonhouden van het interieur.

Deze blauwe kornuit neem je dus beter niet mee
Deze blauwe kornuit neem je dus beter niet mee

Naast dat je je lekkerder voelt in een schone auto, komt het ook je gezondheid en restwaarde van de auto ten goede.

De auto is een plek waar wordt gegeten/ gesnoept, gedronken en gerookt.
Onderzoekers van de Queen Mary Universiteit in Londen hebben onderzoek gedaan naar het aantal bacteriën in een auto. Hieruit kwam naar voren dat er in monsters van 250 onderzochte auto’s 9x zoveel bacteriën op een autostuur zitten als op een toiletbril! Daarnaast zijn het stuur, de deurgrepen en de versnellingspook plaatsen waar bacteriën zich graag huisvesten. Niet al deze bacteriën schadelijk voor de gezondheid, maar een balans vinden tussen wenselijk/toelaatbaar en schadelijk kan geen kwaad…

‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een bekend en breed toepasbaar spreekwoord. Helemaal als je achter het stuur zit: los van de sporen die je achterlaat komt eten de verkeersveiligheid vaak ook niet ten goede.

Wanneer het interieur aan reiniging toe is, kun je er natuurlijk voor kiezen om naar een gespecialiseerd bedrijf te gaan. Een  verstandige keuze om jezelf een klamme rug te besparen. Kies je er echter voor dit klusje zelf te klaren, neem dan de volgende tips ter harte:

Het eerste belangrijke wat je dient te doen is het grove vuil te verwijderen. Hieronder verstaan we verfrommelde papiertjes, zakdoeken en aanverwant prullenbakwaardig materiaal. Vervolgens neem je de stofzuiger ter hand om de zittingen en vloermatten mee te zuigen. Als je een stofzuiger bij een wasstraat gebruikt, let dan even goed op het volgende: zorg ervoor dat je de grote plastic stofzuigerslang niet laat rusten op het plaatwerk van je auto. Er komen dan geheid krassen op je versgewassen bolide. Als de slang niet lang genoeg is om alle hoeken en gaten te bereiken, doe je er verstandig aan om je auto halverwege even om te draaien en daarna de zuigklus te continueren.
Klop je matten op een daarvoor bestemde plek en zuig op de vrijgekomen plaatsen in de auto. Bij heviger aanwezig vuil op je matten kun je ervoor kiezen dat door een automatische mattenwasser te laten doen die bij sommige autowasstraten aanwezig zijn.

Neem vervolgens met een microvezeldoek je dashboard af, evenals het instrumentenpaneel. Je kunt er ook voor kiezen om deze onderdelen met keukenpapier en Glassex af te nemen. Vergeet daarbij zoals aangegeven je stuur, eventueel aanwezige handrem en portierhandgrepen niet. Je kunt voor al deze onderdelen ook cockpitspray gebruiken die bij de bouwmarkten en autoshop verkrijgbaar is. Probeer dit middel echter eerst op een onzichtbare plaats om te controleren of het geen kleurverschil veroorzaakt of dat het behandelde oppervlak er erg glad door wordt. Gebruik dergelijke middelen sowieso NOOIT op het stuur. Dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Hetzelfde geldt uiteraard voor de pedalen.
De ruiten dienen eens in de zoveel tijd ook aan de binnenkant gereinigd te worden, afhankelijk van de gewoontes die de gebruiker van de auto heeft. Je kunt je indenken dat een fervent roker viezere ruiten heeft dan een niet-roker.

Met relatief eenvoudige hulpmiddelen is het dus goed te doen om het interieur van je auto goed schoon te houden. Bij gebrek aan tijd of zin is ons advies: laat dit klusje door een gespecialiseerd bedrijf doen. Zorg in ieder geval minstens zo goed voor de binnenkant van je auto als voor de buitenkant.