Waarom een schone auto?

Zoals een oud Hollands gezegde luidt: ‘Een schone auto is een rijk bezit.’ Eén van de eerste dingen die opvalt als je je nieuwe of tweedehands auto de showroom uitrijdt, is dat deze zo mooi blinkt. Naar jouw idee kijken je medeweggebruikers vol jaloezie naar je en je rijdt zo trots als een pauw over Neerlands wegen. Waarom zou je dit heerlijke gevoel laten wegzakken?
Zorg goed voor je auto, vaak is deze heilige koe toch een verlengstuk van jezelf. Immers: ‘Je bent wat je rijdt.’

Naast het feit dat je je er beter bij voelt en dat een schone auto er een stuk fraaier uit ziet, is het ook nog eens stukken beter voor je lak. Vuil dat gedurende langere tijd op je auto aanwezig is, tast je lak aan. Speciale aandacht hierbij gaat uit naar vogeluitwerpselen. In dit goedje zitten agressieve zuren die je lak binnen korte tijd aantasten. Het is dus zaak om dit zo snel mogelijk van je auto te verwijderen. Het beste kun je dit doen met warm water en een zachte spons. Hoe langer je hiermee wacht, hoe lastiger het zal zijn om de vogelpoep te verwijderen en hoe groter de kans op blijvende lakschade.

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de velgen. Allereerst spat er tijdens iedere autorit van alles op (bv modder, zand, aarde, pekel) wat op de velgen achterblijft. Deze viezigheid is over het algemeen vrij gemakkelijk te verwijderen. Resten afkomstig van de remblokken en remschijven zijn echter een stuk hardnekkiger en potentieel schadelijker. Bij iedere remactie worden de remblokken tegen de remschijven aangedrukt. Hierbij komen er kleine metaaldeeltjes en remvloeistof vrij. Dit is herkenbaar als de zwarte aanslag die je terugvindt op de velgen, met name bij de voorwielen. Om je velgen mooi te houden, is het zaak om deze aanslag periodiek te verwijderen. Zodra dit te lang blijft zitten, vreet het in op de velg wat leidt tot onomkeerbare schade. Veel wasstraten beschikken over een speciale velgenreiniger voor grondige verwijdering van dergelijke vuiligheid. Informeer hiernaar bij je eigen wasstraat.

De laatste, maar zeer zeker niet onbelangrijke reden om je auto schoon te houden: de restwaarde. Een auto die altijd goed onderhouden is, straalt dat ook uit. Naast de kilometerstand en het technische onderhoud van de auto, bepaalt de staat van uw lak in grote mate de restwaarde van de auto. Zo bezien kun je het geld wat je aan een wasstraat besteedt, tevens beschouwen als een investering voor het moment dat u de auto weer van de hand doet. Zo snijdt het mes aan twee kanten…