Veilig vogelpoep verwijderen

Zoals je ongetwijfeld eens aan den lijve ondervonden hebt, hebben vogels lak aan uw lak. Een overvliegende gevleugelde vriend zal geen moment ongemerkt laten om je koets op de korrel te nemen. Binnen een mum van tijd vreet dit ‘goedje’ zich vervolgens in je lak. Er zijn verschillende theorieën over het veroorzaken van dit effect. Er is er één die zegt dat de zuren in de uitwerpselen hiervoor verantwoordelijk zijn. Anderen ontkrachten dit echter en wijten het effect aan temperatuurschommelingen. Deze laatste theorie wordt ondersteund door het feit dat een auto die in de zon geparkeerd staat en vervolgens onder vuur wordt genomen vogelpeopdoor een vogel, op korte termijn lakschade oploopt.

Het is altijd zaak om de betreffende uitwerpselen zo snel mogelijk te verwijderen teneinde deze geen kans te geven zich aan de lak te hechten. Start dit verwijderproces met het ruim spoelen met handwarm tot warm water. Als je gelijk hard gaat boenen met een spons, loop je juist de kans om de lak te beschadigen. Veeg vervolgens als eerste de losgekomen laag weg met een vochtige doek. Daarna kun je met licht ronddraaiende of deppende bewegingen de resterende relikwieën behoedzaam verwijderen. Mocht de poep er door omstandigheden al langere tijd op aanwezig zijn en zich dientengevolge dieper in de lak gevreten hebben, kun je de vochtige doek gedurende een aantal minuten op de betreffende plek laten liggen en in laten werken. Een andere optie is uiteraard om naar een wasstraat in de buurt te rijden en de vogelpoep hier machinaal te laten verwijderen.

Als je bij voorbaat al geen zin hebt om het risico te lopen deze activiteiten te moeten ontplooien, houd er dan rekening mee bij het parkeren van de auto. Overdekt parkeren is daarbij uiteraard de beste optie. Als je wel op straat parkeert, doe dat dan niet onder een boom. Naast de kans op vogelpoep, heb je daar ook de kans op boomhars wat op je lak terecht kan komen. Als je lak je echt veel waard is, of je parkeert je auto ergens gedurende langere tijd, dan is het het overwegen waard om een autohoes aan te schaffen.