Autowassen met zorg

De ene autolak is gevoeliger dan de andere. Kleurbehoud in de zon, weerbaarheid tegen steenslag maar ook krasbestendigheid bij het wassen verschillen. AutoWasGids behandelt in dit artikel het laatste.

Op een zonnige dag zul je voornamelijk bij donkere auto’s veel zogenaamde swirls in de autolak tegenkomen: hele lichte krasjes die gezamenlijk cirkels vormen. Voorkomen doe je swirlvorming bijna niet, al was het door weer en wind. Je hebt zelf (gelukkig) ook veel invloed bij vertraging van swirlvorming.

Er zijn levendige discussies over het al dan niet gebruiken van de wasstraat, de wasstraattechniek staat echter niet stil. Borstels worden beter (en vaker vervangen) en er komen meer wasstraten die voor het wasproces lappen gebruiken in plaats van borstels. Bekijk de website van de wasstraat bij jou in de buurt eens om uit te vinden of behoud van lak hier aandacht krijgt. Zo ja, dan kun je eens een ‘voor en na test’ doen. Bij voorkeur op een zonnige dag kun je dan zien of er na de wasbeurt meer swirls zichtbaar zijn. Die poets je er eventueel vrij gemakkelijk uit. Wanneer je wasstraat de proef of proeven goed doorstaat, weet je dat je je in de toekomst een hoop handwastijd kunt besparen!

Toch een voorkeur voor met de hand wassen? Gebruik dan in plaats van een spons bij voorkeur een Wash Mitt; een washand die veel minder vuil (veelal zand) vasthoudt. Spoel je auto zorgvuldig af zodat loszittend vuil weg is. Zet twee emmers neer: een met water en autoshampoo, en een met schoon water. De laatste gebruik je om Wash Mitt na gebruik uit te spoelen zodat hier het vuil in terecht komt. Je kunt eventueel ook een “grit guard’ plaatsen in de emmer om de Wash Mitt over uit te schrobben. Het vuil zakt hier in en komt niet meer in de Wash Mitt terecht.

Spoel de auto goed af. Om kalkresten te vermijden kun je de auto drogen met bij voorkeur een microvezeldoek. Schud deze zo nu en dan goed uit om eventueel opgenomen vuil te verwijderen. Om vuilaanhechting (en daarmee toekomstige swirls) te vermijden, raden wij aan de auto minimaal één keer per jaar in de was te zetten.